Bohus fästning och fästningsholmen

Bohus fästning och fästningsholmen

Gruppguidningar bohus fastning c

Bohus fästning förvaltas av Statens Fastighetsverk och hyresgäst är sedan många år Kungälvs kommun. Tillsammans ansvarar man för ett nordiskt kulturarv som är mer än 700 år gammalt och omkring 40 000 besökare fascineras varje år av Bohus fästnings historia och upplevelserika miljö. Ursprungligen kallades borgen för Bagahus, vilket över tid förvandlades till Bahus och senare Bohus, och detta maktcentrum har givit namn åt landskapet Bohuslän.

Fästningsholmen är Kungälvs självklara högtidsrum och under året firas bland annat Valborg och nationaldagen i denna historiska inramning. Andra återkommande arrangemang är Påsk på Bohus och Hundens Dag.

Knappast någon annan plats kan göra anspråk på så mycket nordisk historia som Bohus fästning och Fästningsholmen. Svenskar, norrmän och danskar har utsatt Bohus för 14 belägringar sedan grundandet 1308 – ett nordiskt rekord – men fästningen har aldrig erövrats med våld. Orsaken till varför Bohus blev ointaglig är enligt legenden att man lät en hund dra fram första stenen till bygget.

Idag är det svårt att hitta en mer fridfull plats än Bohus, men minnet av bombardemang och krutrök sitter i de månghundraåriga väggarna. Om murstenarna kunde tala skulle de viska berättelser om kungar, helgon, maktkamp, förrädare och fångar. Samt en gnutta romantik.